Увеличение на безработните млади хора у нас на възраст до 24 години отчитат

...
Увеличение на безработните млади хора у нас на възраст до 24 години отчитат
Коментари Харесай

Статистиката сочи, че у нас много млади не работят

Увеличение на безработните млади хора у нас на възраст до 24 години регистрират от Агенция по заетостта. Това излиза наяве от статистическите данни на Агенцията за месец декември 2019 по отношение на месец януари 2020. Общо записаните безработни млади мъже и дами през последния месец на 2019 са били 9329, с близо 500 по – малко по отношение на тези през януари 2020 – когато са се нараснали до 9759.

Нарастването е особено за този интервал на годината, коментират от организацията. Аналогични са данните през последните две години, през януари по отношение на декември. Тези стойности са в следствие от интензивните дейности на Агенцията по заетостта за активиране на неработещите и неучещи младежи.

Само за месец в бюрата по труда са се записали тъкмо 436 нови безработни мъже и дами на възраст до 24 години. Според данните на Агенцията по заетостта най – доста и за двата отчетни интервала са безработните без компетентност и специалност - през декември предходната година са били 5996 индивида, а при започване на тази 6375. Според тези данни преобладаващите безработни са нито образовани, нито квалифицирани.

Останалата част пък са младежи намиращи усложнения да си намерят работа в областите на услугите, превоза и правото. Във всички области на страната има безработни в областта на образованието, стопанската система и правото, сочат още статистическите данни на АЗ. Оказва се, че има млади мъже и дами затруднени да си намерят работа в цялата страна и в областта на техниката и технологиите.

Всеки младеж най-късно до 4-ия месец от престоя си в бюрото по труда получава оферта за работа или образование, отговарящи на неговите индивидиуални образователно-квалификационни характерности, твърдят от АЗ.

Делът на безработните младежи на възраст до 24 година в общата конструкция на безработните е 4.8%, като отбелязва спад от 0.2 процентни пункта, демонстрират анализите на АЗ. Годишното сравнение пък демонстрира понижение с 9.4% в броя безработни младежи. В просветителната конструкция най-съществени са дяловете на младите със приблизително, с главно и по-ниско обучение, надлежно - 50.5% и 42.1%. Професионалната конструкция в най-голяма степен се образува от младежи без подготовка и компетентност те са 64.3%. През декември 2019 година от записаните безработни до 24 година, 11.6% са дълготрайно безработни.

Намаляването на безработните млади е политика на страната и бизнеса. По другите оперативни стратегии на общественото министерство през последните няколко години се организират дейни политики за понижаване на безработните младежи. Различните интервенции по ОПРЧР привличат младежи в претовареност или образование, което е добре и за бизнеса, разяснява пред " Монитор “ Добрин Иванов от АИКБ във връзка данните на Агенция по заетостта.

Според специалиста една не дребна част от тези избрани, като безработни хора са " фрийленсъри “, които упражняват краткотрайна работа по план, и по-късно за някакъв интервал от време са без работа и приходи. Не малко са и младите, които пък са избрали да работят на свободна процедура или да упражняват свободна специалност, заради разнообразни аргументи, като най-честите са разминаване на упованията за възнаграждение и работно време за избран тип труд, разяснява още специалистът.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР